Ailevi Akdeniz Ateşi (Familial Mediterranean Fever; FMF); tekrarlayan yüksek ateş ile karın, akciğer ve eklemlerdeki ağrılarla kendini belli eden kalıtsal bir hastalıktır.

Akdeniz ateşi tehlikeli bir hastalık mıdır?

Doğru tedavi edilirse öldürücü değildir. Ancak kolşisin almayan ya dandüzenli kullanmayan hastalarda gelişen amiloidoz zamanla böbrek yetmezliğine yol açar. Bu da yaşam süresini etkileyen ciddi bir durumdur.

Akdeniz ateşi kaç yaşında ortaya çıkar?

Bu mutanta sahip hastalar incelendiğinde başlangıç yaşının 5'den küçük, atakların daha ağır geçtiği, amiloidozun sık görüldüğü bir klinik saptanmıştır. FMF genellikle 5-15 yaşları arasında görülür. Ateş hastalığın en önemli ve en sık görülen bulgusudur ve ateşe en sık karın ağrısı eşlik eder.

Akdeniz ateşi nasıl bir hastalıktır?

Ailevi Akdeniz Ateşi, tekrarlayan ateşlere, karın, akciğerler ve eklemlerde ağrılı iltihaplanmaya neden olan genetik bir otoinflamatuar hastalıktır. Ailevi Akdeniz Ateşi; genellikle Akdeniz kökenli insanlarda görülen kalıtsal bir hastalıktır. Dünyada 10.000'den fazla Ailevi Akdeniz Ateşi hastası olduğu bilinmektedir.

Akdeniz ateşi ile Akdeniz anemisi Aynı mi?

Akdeniz anemisi ile Akdeniz ateşi arasındaki fark nedir? Akdeniz anemisi genetik geçişli bir kan hastalığıdır. Ailevi Akdeniz ateşi (FMF) ise otoimmün romatolojik bir hastalıktır.

Akdeniz Ateşi ilerlerse ne olur?

Hastalık uzun dönemde amiloidoz denen başka bir hastalığa yol açabilir. Amiloidozda vücutta değişik organlarda "amiloid" denilen madde birikir, bunun sonucu kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, bilinç kaybı, felç gibi sorunlar ortaya çıkar.

Akdeniz ateşi ne tetikler?

AKDENİZ ATEŞİ HASTALIĞININ NEDENLERİ Ailesel Akdeniz ateşi, ebeveynlerden çocuklara geçen bir gen mutasyonundan kaynaklanır. Gen mutasyonu, vücuttaki inflamasyonu düzenlemede problemlere neden olur. Ailesel Akdeniz ateşi olan kişilerde, mutasyon MEFV olarak adlandırılan bir gende gerçekleşir.

Çocuklarda Akdeniz Ateşi Nasıl Anlaşılır?

Akdeniz Ateşinin Belirti ve Bulguları Şunlardır:

  • Tekrarlayan ateş (38°C' nin üzerinde)
  • Tekrarlayan karın ağrısı, o kadar şiddetli olur ki apandistleri ya da safra kesesi ağrısı zannedilebilir.
  • Eklem problemleri (Eklem iltihabı-artrit)
  • Göğüs ağrısı
  • Özellikle dizlerinin altında ve ayaklarda kırmızı bir döküntü